Laodikeia Antik Kenti Tapınak, Suriye Caddesi’nin kuzey yanında etrafı portiklerle çevrili dikdörtgen avlunun kuzey sonunda yer almaktadır. Korinth düzenindeki prostylos (4 burgu yivli sütunlu) planlı tapınak, yüksek podyumlu traverten bloklardan yapılarak, üzeri mermer kaplanmıştır. Hippodomik sistemde tapınak derinlemesine iki ada üzerine inşa edilmiştir. Tanrıça Artemis, Tanrı Apollon ve İmparatorluk Kültüne adanmıştır. Antoninler Dönemi’nde (M.S 2. yy.) yapılan tapınak, İmparator Diocletianus Dönemi’nde (M.S 284-305) büyük çaplı tamirat geçirmiştir. Tapınak M.S 4. yüzyılda Hıristiyanlığın resmi din olarak kabul edilmesiyle birlikte yanında yer alan Laodikeia Kilisesi’nin dini arşivi olarak kullanılmış, tüm antik kenti etkileyen M.S 494 yılı depremiyle birlikte yıkılmıştır.
M.S 7. yüzyıl başında İmparator Focas Döneminde (M.S. 602-610) meydana gelen depremle antik kent tamamen yıkılmış ve Denizli içine taşınmıştır. Bu tarihten itibaren tapınak, mimari malzemeleri taş ve kireç ocağı olarak kullanılarak, çok büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Tapınak’da Prostylos (4 adet tapınak ön cephe) sütunları ve az sayıda kalabilen avlu portiği sütunları ile birlikte toplamda 19 sütun ayağa kaldırılmıştır. Merdiven basamakları ve iki yanındaki korkuluklar restore edilmiştir. Tapınağın içine girişi sağlayan Naos kapısı anastylosis esas olmak üzere restore edilmiş ve yan duvarların yükseltilmesiyle Tapınak cephesine üçüncü bir boyut kazandırılmıştır. Tapınağın naos (kutsal oda) altındaki tonozlu mekanın üst kısmı çelik konstrüksiyon ve kırılmaz cam ile kapatılmıştır. Bu alan aynı zamanda Pamukkale ve Lykos Ovası’nı gören muhteşem manzaralı bir seyir terası olma özelliğine de sahiptir.
Laodikeia Antik Kenti kazı çalışmaları 2003 yılından bu yana Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yürütülmektedir.
Bu sayfadaki içerik ve görsellerin bir kısmı Denizli ilimizi tanıtım amacıyla Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinden alınmıştır.