Geçen hafta Türkiye’nin en büyük ikinci mantarının bulunduğu Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Aliveren köyünde, bu defa Muhammet Karul isimli vatandaş tarafından, Kocagöl diye adlandırılan yaylada 4,5 kg. ağırlığında bir mantar daha bulundu.
Yaza girilmesine rağmen Acıpayam’da yağışlardan dolayı mantar yetişmeye devam ediyor. Yörede kabak mantarı, patates ve dolaman olarak adlandırılan, literatürde ise ismi “calvatia gigantea” olan mantarı, akrabası Karul’dan alıp Denizli’ye getiren Hikmet Akay, Aliveren köyü yaşlılarının şimdiye kadar böyle bir mantar görmediğini söylediklerini aktardı.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kudret Gezer, Türkiye’de 2 bin 500’ü aşkın mantar türü olduğunu bildirdi. Bulunan türleri kayıt altına aldıklarını belirten Doç. Dr. Gezer Türkiye’de türlerin 200’nün yenebildiğini ifade etti. Gezer, “Mantarlar, doğal varlıklarımı ve zenginliğimizdir. Bizde genel olarak mantar yeme kültürü yok. Bazı mantarlar da zehirli diye yenmiyor. Çayır mantarı, kuzu göbeği gibi türleri toplarken dikkatli toplamak lazım. Özellikle kuzugöbeği mantarının sporları çukurundadır. Bunlar olgunlaşmadığı zaman sporunu bırakmıyor. Dikkatsiz toplarsak tür kaybına sebep oluyor. Nesli kaybolma tehlikesi olan mantarlar arasında kuzugöbeği de var. ” dedi. Olgunlaşmamış mantarları toplamamak gerektiğini vurgulayan Kudret Gezer, “Sporunu toprağa dökülmesine fırsat vermek lazım. O spordan iki sene sonra mantar oluşacak. Kesinlikle köküyle beraber toplamamak gerekiyor, yoksa o bölgede bir daha çıkmıyor. Mantar toplamaya bıçakla gitmek ve köküne yakın yerden keserek almak lazım. Böylece mantar ocağı yok olmaz.” şeklinde konuştu.
Aliveren köyünde geçen hafta Ali Olcay isimli bir vatandaş, 3 kilo 650 gr. ağırlığında kabak mantarı bulmuştu.