Hierapolis ( Kutsal Kent ) kentinin bulunduğu alanda Pamukkale şifalı suları düzlükte kendisinin oluşturduğu bir gölcükten kaynar. Bu gölcükten gelen su, üstü açık olarak ileride, 100 metre yükseklikteki yamaçtan çağlayanlar halinde akarak ovaya dağılır. Bu sular Pamukkale traventerlerini oluşturmaktadır. Bu alana Kutsal Kent denmesinin sebebi ise eski çağlarda burada tedavi edici tapınakların bulunması ve insanlar burada hastalarına şifa bulmak için tapınaklara gelmesi, banyo şeklinde sulardan faydalanmasıdır.
Pamukkale Şifalı Sularının Özellikleri
Suyun Sıcaklığı : 35 – 100 derece, Renk ve tonu : Berrak, Tadı acıdır. Tadının acı olmasından dolayı, diüretik maden suyu olma özelliğini bulunmaktadır. Suyun PH değeri : 5,83 – 6,02 Toplam Mineralizasyonu ise 3176,9 mg/Lt dir.
Pamukkale Kaplıcasının Faydaları
Kalp ve damar hastalıklarında şifa sağlamasının yanısıra, Dolaşım sistemine ait hastalıklarda, Beyin ve etraf atar damarlardaki iskemik sendromlarda, Tansiyon değişiminde, Bronşiyal astım vakalarında, Osteoartroz sınıfına giren ve bilhassa alt ekstremitlerde yerleşen romatizmal sendromlarda, Akut devresini geçirmiş ve stabilize durumdaki artritis sendromlarında etkilidir.
İçme Kürü Olarak Faydaları
Diüretik maden suyu olma özelliği gösterdiğinden dolayı mide, bağırsak gibi sindirim sisteminde önemli derecede iyileşme sağlar. Ayrıca Karaciğer, safra yolları fonksiyon bozukluklarında, Hipostenik dispepsilerde, Safra pigmentlerinden stazlarında ve safra kesesi ve safra yollarının kronik iltihaplarında, Şişmanlık, diabet, gut rahatsızlıklarında etkilidir.