Denizli’nin Bekilli İlçesi’ne bağlı Sırıklı Köyü’nün 250 yılık bir geleneneği olmasına karşın, 30 yıldır ara verildikten sonra geçen yıl yeniden başlanan “gıngırcıklı” bayram kutlaması, bir kez daha nostalji yaşattı.
Yerde oluşturulan ağaç desteğin üzerine, dönecek biçimde monte edilen uzun kalasın 2 ucuna tutunarak, düşmeden hızla dönen köylü kadınlar ve genç kızlar, gıngırcıklı denilen bayram kutlaması geleneğini yaşattı. Köylü kadınlar, genç kızlar ve delikanlılar koşarak hız verdikleri gıngırcıkın üzerinde dönerken, tefler çalındı, yöresel Oyunlar oynandı. Alila ismi verilen aşıklar atıştı. Sırıklı Köyü, renkli bir bayram yaşarken 30 yıl ara ara verildikten sonra geçen yıl yeniden başlanan 250 yıllık geleneği sürdürdü.
Sırıklı Köyü Muhtarı Adnan Özgür, gıngırcıklı bayram kutlaması geleneğinin bundan sonra da sürdürüleceğini belirterek, “Oğuz boylarına bağlı yörüklerin bir geleneceği olan gıngırcıklı kutlamaları sırasında genç kızlar ile delikanlılar birbirlerini tanırmış. Ancak bu geleneğe 30 yıl ara verilmiş. Biz geçen yıl yeniden başlattık” dedi.
Köy sakinlerinden Himmet Güler geleneği tekrar yaşatmak için yaşlıların fikirleri aldıklarını belirtti. 70 yaşındaki Emine Semiz, “Rahmetli eşimle ilk kez gıngırcıkın yanında görüştük. Nişanlı ya da sözlü çiftler birbirlerini ancak gıngırcıkın yanında görebilirdi. Bu geleneğimizin yeniden yaşanmaya başlaması özellikle yaşlıları çok mutlu etti” diye konuştu.
74 yaşındaki Raziye Aydın da gıngırcıka binmenin kolay olmadığını, denge kurulmaması durumunda binenlerin düştüğünü söyleyerek, “Eski yıllarda delikanlılar, kendilerini sevdiklerine göstermek için buna binerdi. Sonra da kızlar binerdi. Biz eşlerimizi hep burada Beğendik, evlendik. Sırıklı Köyü’nün kurulduğundan bu yana kutlanan geleneğimiz yeniden yaşatılmaya başladığı için mutluyuz” dedi.