Çal

Çal İlçesi

Çal ilçesi, 1862 yılında İzmir’e bağlı bir ilçe olarak teşkilatlanmış ve 1923 yılında da Denizli’ye bağlanmıştır. Çal Anadolu yarımadasının batısında, Ege bölgesinin doğusunda Denizli’nin kuzeyinde çam bitki örtüsü ile kaplı bir ilçedir. İlçe merkeziyle birlikte, 7 kasabası ve 24 köyü bulunmaktadır. 2015 Yılı verilerine göre Çal nüfusu 19.699 dur.

Çal’da İç Anadolu iklimi görülür. Kışları soğuk, yağışlı ve uzun süreli, yazları ise serin ve kurak geçer. Rakımı 850 m. dir. Arazi dalgalı ve yüksektir. Büyük Menderes başlıca vadisidir. Baklan ovası da yüksek bir ovadır ve Çivril ovası ile birlikte 92.000 hektarlık bir alanı kaplar. Çökelez Dağı eteklerindeki Çakırlar Yaylası en önemli yaylasıdır. Büyük Çökelez Dağı Çal ile Sarayköy ve Denizli arasında uzanır, yüksekliği 1840 metredir. Büyük Menderes üzerinde Çal-Güney sınırlarında Adıgüzeller ve Cindere adında iki baraj yapılmıştır. Büyük Menderes vadisi boyunca zakkum ve hayıt türleri saz ve hasır otu bitkileri yetişir. İlçenin batısında ise kızılçam ormanları bulunmaktadır.

İlçe nüfusunun büyük bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Üzüm, bamya, elma, tütün, sebze, tahıl, anason, haşhaş gibi ürünlerden elde edilen gelir halkın geçimini sağlar. Bazı köy ve kasabalarda az miktarda halı ve kilim dokumacılığı yapılmaktadır.

Sanayi kuruluşu olarak Belevi köyü sınırı içinde Denizli Çimento Fabrikası, Akkent kasabasında meyve suyu ve konsantre fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca 400 işçinin çalıştığı fason tekstil (havlu, bornoz) atölyesi de kurulmuştur.

Tarım arazilerinin yaklaşık %51’i bağ alanıdır. Genelde çekirdeksiz ve çekirdekli (Karaüzüm, çalkarası ve rezaki) üzüm üretilmektedir. Önceleri kuru üzüm olarak değerlendirilen ürün son yıllarda yaş üzüm alarak da pazarlanmakta ve ihraç edilmektedir. Bağcılık dışında zirai üretimde buğday, arpa, nohut ve anason üretimi yoğunluk taşımaktadır. Sakızcılar köyünde 2, ilçe merkezinde de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet alabalık üretim tesisi faaliyetini sürdürmektedir. Ayrıca Adıgüzeller barajında ve Büyük Menderes akarsuyunda balık avcılığı yapılmaktadır. İlçede ayrıca arıcılık gelişmektedir.