Anıt Ağaçların Bakımı Yapıldı

Denizli Belediyesi tarafından, Türkler’in Denizli’ye gelişi yıllarında dikilmiş ve aralarında 800 yaşından daha büyük anıt ağaçlarında bulunduğu 10 anıt çınar ağacının bakımı ve tedavisi yapıldı. Denizli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü, kentin simgesi haline gelen ve tarih kadar eski anıt ağaçları, mantar ve hastalıklardan korumak için başlattığı tedavi çalışmalarını sürdürüyor.

Müdürlük bugüne kadar Servergazi Türbesi, İncilipınar Parkı ve tarihi Kaleiçi Çarşısı içindeki 10 anıt çınar ağacını tedavi etti. Yaşları 95 ila 811 arasında bulunan anıt ağaçlar, daha sağlıklı ve daha uzun süre yaşam olanağına kavuştu. Ağaçlar ikinci baharını yaşarken tarihin canlı tanığı olarak geçmişle gelecek arasındaki köprü görevini daha uzun süre sürdürecek.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, başkan yardımcısı Şamil Çınar, Park Bahçeler Müdürü Lale Gönüllü, Servergazi Türbesi çevresindeki çürümeye yüz tutan, hastalık, doğal koşullar ve tahribatlar nedeniyle kurumaya başladığı sırada, tedaviyle yeniden hayat bulan anıt çınar ağaçlarını inceledi. İlk çalışmanın başladığı 811 yaşındaki yıldırım düşmesi sonucu kurumaya başlayan anıt çınar ağacı, yeni yeni filizlerini verdiği tespit edildi. Tedavi ise, ağaçtaki hastalıklı bölgeler kazınıp ilaçlandıktan sonra söz konusu bölge kapatılıyor. Kapatma krom-nikel karışımı malzemeyle yapılıyor. Kapatma öncesinde ise bakteri, virüs, mantar ve kanser olan bölge güzelce sıyrılıp mantar ve böceğe karşı ilaçlama yapılıyor. Böylece dışardan gelebilecek hastalık ve zararlıların önüne geçilerek ağacın uzun süre daha sağlıklı yaşaması hedefleniyor.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, söz konusu anıt ağaçların tedavi edilmesi çalışmasında gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Ağaçların daha uzun süre yaşayan tarih olarak, tarihe tanıklık etmeye devam edeceğini ifade eden başkan Zolan, “Denizli’yi Türkler’e yurt eden Servergazi büyüğümüzün bulunduğu bölgedeyiz. Burada 811 yılını geçirmiş birçok anıt ağaçlarımız var. Bu ağaçlar zaman içinde mantar ve çeşitli hastalılar nedeniyle kurumaya başlamıştı. Bunun önlenmesi için arkadaşlarımızla çalışma başlatmıştık. Çürüyen kısımlar tedavi edilerek ağaçların ayakta kalmasını sağladık. Tedavi sonrası ortaya çıkan güzelliği de birlikte görüyoruz. Çalışma tamamlanınca ise bu bölge Servergazi büyüğümüzün türbesine yakışır hale gelecektir. Amacımız hem anıt ağaçlarımızı korumak hem de türbe çevresini düzenlemektir. Onun için gayret sarf ediyoruz” dedi.