Ahi Evran’la birlikte Denizli’de Ahiliğin kurucularından kabul edilen Ahi Sinan’ın, 700 yıl önce yaptığı hayır yemeği, Tarihi Kaleiçi esnafı tarafından 25. kez yapılıp halka dağıtılacak.
Ahi Sinan Esnaf, Tüccar ve Sanayiciler Yardımlaşma Derneği (AHİYAD) Başkanı Ali Ordu, Denizli’de 25 yıldır Ahi Sinan yemeğinin organizasyonunu yapan komite üyeleri Mesut Aygören ve Mehmet Ökti ile birlikte Kaleiçi Çarşısındaki tarihi fırın önünde düzenledikleri basın toplantısında, Ahi Sinan yemeği hakkında bilgi verdi. Denizli’de 800 yıllık tarihi Kaleiçi Çarşısı esnafları tarafından her yıl mayıs ayının son çarşambası verilen geleneksel hayır yemeği 25 Mayısta gerçekleştirilecek. Bu yıl 25. kez düzenlenecek hayır yemeğinde 1 ton dana kıymasından, hazırlanacak 10 bin kişilik köfte ve ayran vatandaşlara dört koldan ikram edilecek. Geleneksel yemekte pekmez, üzüm çekirdeği tozu ve undan ‘Ahi Sinan Helvası’ da bu yıl şifa niyetine ikinci kez karılacak, halka dağıtılacak. Geleneksel yemekte Ahi Sinan geleneklerine göre ustalığa geçmeye hak kazanan 5 kalfaya da ustaları tarafından kuşak kuşanacak.
Hayır yemeği tertip komitesi başkanı Mesut Aygören, yemek ile ilgili olarak esnafların desteğini almak için tarihi kazanında esnaflar arasında dolaştırıldığını söyledi. Kendileri tarafından bu yıl 25. kez hayır yemeğinin gerçekleştirileceğini, geleneksel yemeğin ise 800 yıldan bu yana yapıla geldiğini belirten Aygören, “Esnaflarımız bir yıl boyunca halkımızdan kazandıkları paraları tekrar halkımıza yemek vererek bereketlendiriyor. Bu yemekle kazaların ve belaların çarşımızdan ilimizden ve ülkemizden defolmasını ümit ediyoruz. Geleneksel yemeğimizi esnaflarımız ve halkımız her yıl sabırsızlıkla bekliyor. Başta valimiz olmak üzere tüm protokol üyelerimizde yemeğimize katılarak bizleri onurlandırıyor. ” dedi.
Ahi Sinan’ın Mezarı
Pamukkale Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgut Tok’ta Ahi Sinan’ın mezarının bulunduğu bölgeyi belirlediklerini, gelecek yıl ki geleneksel yemeğin toplantısını mezarın olduğu bölgede yapmak istediklerini söyledi. Hayır Yemeği Tertip Komitesi üyesi Mehmet Ökti de, “Tarihi çarşımızda 680 esnafımız bulunuyor. Hayır yemeğimize 1. ve 2. Ticari Yol, Demirciler Caddesi ve Bayramyeri esnaflarımızda destek veriyor. Buranın çok büyük bir süper market gibi çalışmasını istiyoruz. Esnaflarımızla, müşterilerimizi yılda bir kez de olsa aynı masada buluşturuyoruz. Yemeğimizle birlikte Ahi Sinan geleneklerini de yaşatıyoruz. Yapacağımız kuşak törenleri ile de yeni nesle esnaflığın temel kurallarını öğreteceğiz. ” diye konuştu.
Ahi Sinan Esnaf, Tüccar ve Sanayiciler Yardımlaşma Derneği (AHİYAD) Başkanı Ali Ordu ise komite tarafından her yıl düzenlenen yemeğe dernek olarak bu yıl ikinci kez destek vereceklerini söyledi. Paylaşmayı esas alan hayır yemeğinin esnaflar tarafından 25. kez düzenlenmesine rağmen, geçmişinin 700-800 öncesine dayandığını anlatan Ordu, “Tarihi çarşımız yeni düzenlemesi ve değişen yüzüyle kentimizin alış verişte kalbi olarak biliniyor. Çarşımızın Kapalıçarşı gibi, Mısır Çarşısı gibi veya Kemeraltı gibi çok hareketli olmasını istiyoruz. Halkımızın ilgisini ve dikkatini çarşımıza çekmek içinde düzenlenen etkinliklere destek veriyoruz. ” şeklinde konuştu.