Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli’nin Almanya’ya ve İtalya’ya yönelik ihracatının yüzde 35, İngiltere’ye yapılan ihracatın ise yüzde 51’lik bir artış gösterdiğini belirterek, çarşaf-nevresim ihracatının yüzde 115 artığını söyledi.
Kocasert, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin en temel sorunlarından birinin cari açık olduğunu, cari açığın mayıs ayında tahminlerin üstünde çıktığını, ekonominin büyüme lokomotifinin ihracat olması gerektiğini, cari açıktaki en büyük payın dış ticaret açığından meydana geldiğini ifade etti.
İhracatı özendiren, ithalatı ise mümkün olduğunca dizginleyen politikaların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kocasert, yıllardır ihracatçılar olarak aşırı değerli TL’ye dikkatleri çekmeye çalıştıklarını söyleyerek, “İhracatçılar olarak kurda ani düşüşleri istemediğimiz gibi hızlı yükselişleri de arzu etmeyiz. Kurun şu andaki seviyesi, aslına bakarsanız uygun bir düzeydedir. Hatta bu şekilde devam ederse, önümüzdeki aylarda hem dış ticaret dengesinin hem de cari dengenin daha makul düzeylere geleceğini öngörmek mümkün” dedi.
Türkiye’nin ana pazarı olan Avrupa Birliğinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kocasert, özellikle Yunanistan merkezli yaşanan sıkıntıların AB ekonomisinin de problem yaşamasına neden olabileceğini savunarak, “Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki günlerde Avrupa ekonomisi yeni bir krizle baş etmek zorunda kalmaz” diye konuştu.
TİM verilerine göre mayıs ayı içerisinde en çok ihracat yapan 10 il arasında Denizli’nin de bulunduğunu hatırlatan Kocasert, şunları söyledi:
“İhracatını en fazla artıran ikinci şehir olduk. Bu, şehrimiz için gerçekten sevindirici ve gurur verici bir gelişme. Birliğimiz tarafından kayda alınan ihracat, 2011’in ilk beş ayında 698, 7 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45’lik artış olmuştur. Mayıs ayında gerçekleşen ihracat 143, 6 milyon Dolar olarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51 arttı. Birliğimizden kayda alınan ihracatın yaklaşık yüzde 46, 3’ünü oluşturan ilk üç üründe mayıs ayında bornoz-sabahlıkta yüzde 19, 6, havluda yüzde 33, 3 ve çarşaf-nevresimde yüzde 115’lik bir artış oldu.”
AB ülkelerine yapılan ihracatın, geçen yılın Ocak-Mayıs dönemine göre göre yüzde 37, 48 artığını ifade eden Kocasert, bu ülkelere yaptıkları ihracatın, toplam ihracatlarının yüzde 75, 37’sini oluşturduğunu söyleyerek, “2011’in ilk beş ayında birlik kanalıyla toplam 138 ülkeye yapılan ihracatta ilk üç sırayı alan ülkelerden Almanya’ya yönelik ihracatta yüzde 35, 1’lik, İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 35, 3’lük, İngiltere’ye yapılan ihracatta da yüzde 51, 2’lik bir artış meydana geldi. İlk beş aylık dönemde yapılan ihracatın yüzde 73’ü tekstil ve konfeksiyon, yüzde 4’ü madencilik ürünleri, yüzde 11’i demir ve demir dışı metaller sektöründen gerçekleşti. Yüzde 12’si ise diğer sektörlerden gerçekleştirilen ihracattan oluştu” değerlendirmesinde bulundu.